Kinderen en uitvaart

 

Overlijden van een kind

Het overlijden van een kind is misschien wel de meest ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Voor de ouders, broertjes en zusjes maar zeker ook voor de andere familieleden en de omgeving.

Zelf moest ik afscheid nemen van mijn neefje Owen. Wat was ik verdrietig, niet in woorden te omschrijven. Ik weet hoe het verdriet voor een tante kan voelen. Als ik denk aan mijn verdriet, zo intens, hoe moet het verdriet dan zijn voor zijn papa en mama.  En hoe moet het voelen voor de opa’s en oma’s.  Zij voelen niet alleen het intense verdriet van het verliezen van hun kleinkind maar voelen ook het verdriet van hun eigen kind. De wereld staat stil, het is niet te begrijpen, laat staan te aanvaarden.

Als uitvaartbegeleider krijg ik te maken met al dit verdriet. Ieder familielid op zijn eigen wijze.  Door er voor hen te zijn, door te troosten, door goed te luisteren en te voelen wat nodig is begeleid ik hen. Om uiteindelijk samen afscheid te nemen op een manier die past bij hen en bij hun kind. En ik hoop dat dit afscheid uiteindelijk een stukje troost kan geven en de familieleden zal helpen om door te gaan met het leven.

 

Kinderen betrekken bij een uitvaart

Het is moeilijk te begrijpen wat “dood” is. Voor ons volwassenen maar zeker ook voor kinderen.

Ik weet zelf nog heel goed toen mijn opa overleed. Ik was 10 jaar. In die tijd werden kinderen nauwelijks betrokken bij een uitvaart. Ik herinner me nog alleen het moment van vertellen en daarna niets meer. Het omgaan met een overledene begreep ik pas toen ik uitvaartbegeleider werd. 39 jaar later !

Ouders willen kinderen beschermen tegen pijn en verdriet. Maar ook voor kinderen is het belangrijk te weten dat het overlijden bij het leven hoort. Door kinderen weg te houden gaan zij een beeld vormen over de dood en roept het vragen op. Door open en eerlijk te praten op een manier die past bij het kind en zijn of haar leeftijd kun je nare gedachte voorkomen. Kinderen begrijpen wellicht meer dan wij denken.  

In de week naar de dag van de uitvaart toe neem ik kinderen aan de hand mee. Stap voor stap. Soms kiezen ouders ervoor om kinderen niet mee te nemen op de dag van de uitvaart. Samen met deze kinderen kijk ik dan op welke manier zij afscheid kunnen nemen. 

 

Manu Keirse schreef het volgende:

“Laat kinderen het gevoel krijgen dat sterven tot het leven hoort, zoals een jaar ook een herfst en een winter kent. Dat sterven niet vreesaanjagend is, maar mensen wel verdrietig maakt. Men kan hen leren dat verdriet op een natuurlijke wijze deel kan uitmaken van het leven en dat het de veiligheid niet meteen wegneemt.  We zouden kinderen in het leven het vertrouwen moeten meegeven dat tranen worden gedroogd, niet voor altijd maar altijd weer.”